Witte hoeve

Zicht op snel internet

Geplaatst op 11-09-2017  -  Categorie: 2017  -  Auteur: Henk Blokzijl  -  Bron: Zicht op snel internet

Onderstaand artikel is overgenomen van de website www.glasvezelbuitenaf.nl en wilde ik u niet onthouden.

Ik stel voor zodra het mogelijk is dat we ons allemaal inschrijven.

Alle 21.000 adressen in buitengebieden Veluwe hebben eind 2019 zicht op snel internet

Stapsgewijs breidt het Communicatie Infrastructuur Fonds haar glasvezelnetwerk uit naar het buitengebied van de hele Veluwe. Na de glasvezelcampagne in Noord West Veluwe (Ermelo en Nunspeet) die in september van dit jaar start, zal zij in januari 2018 ook de inwoners van het buitengebied van Noordelijke Vallei en Veluwe Midden (Putten, Nijkerk en delen van Apeldoorn en Barneveld) een aanbod doen. Het gaat hier om zo’n 2.600 adressen. Als beide campagnes succesvol verlopen, is glasvezel voor 6.000 adressen gegarandeerd. Een belangrijke mijlpaal m.b.t. de aanleg van glasvezel op de hele Veluwe met zo’n 21.000 adressen.

Er moeten duizenden kilometers geulen gegraven worden om het glasvezelnetwerk te bouwen. Dat kost tijd. Er is daarom gekozen om gefaseerd glasvezelcampagnes te organiseren. In januari 2018 verwacht CIF daarom een aankondiging te kunnen doen voor twee deelgebieden met zo’n 8.000 adressen op de Veluwe. En voor de zomer van 2018 geeft zij duidelijkheid over de resterende twee deelgebieden. Dat betekent dat de aanleg van glasvezel eind 2019 op de gehele Veluwe afgerond kan zijn.

Aanbod
De inwoners van Noordelijke Vallei en Veluwe Midden, kunnen in ieder geval bij vijf verschillende dienstaanbieders (Caiway, CBizz, Kliksafe, Solcon en WeServe) terecht voor een glasvezelabonnement. Daarnaast betalen zij een vastrechtvergoeding van 12,50 euro per maand òf 1600 euro bij eenmalige afkoop. CIF heeft 50% deelname nodig om glasvezel te kunnen uitrollen. Inwoners die na de inschrijfperiode alsnog kiezen voor glasvezel, betalen eenmalige kosten van minimaal 995 euro plus de vastrechtvergoeding.

Samenwerking met Stichting Breedband Noord Veluwe
De Stichting Breedband Noord Veluwe is zeer content met deze voortgang. Snel internet is vooral in het buitengebied onmisbaar. Met de aanpak van CIF is de aanleg van glasvezel heel concreet voor de buitengebieden van de 11 gemeenten op de Veluwe. Het wordt nu heel belangrijk, dat we per deelgebied de kans op snel internet ook pakken: per deelgebied moet er minimaal een deelname van 50% zijn. Om te beginnen in het eerste deelgebied, Ermelo en Nunspeet.

CIF is blij met de samenwerking met de gemeenten op de Veluwe en de Stichting Breedband Noord Veluwe omdat die cruciaal is voor een geslaagde campagne. Met deze samenwerking zetten CIF, de gemeenten en de Stichting opnieuw een grote stap om voor eind 2019 glasvezel in het hele buitengebied van de Veluwe te hebben.